Samen leren lezen is leuker.

23 december 2014 | Jeanny Pluijms

Afbeelding6

Leesplezier en leesmotivatie zijn eigenlijk de twee sleutelwoorden bij het leren lezen. Als u als ouder uw kind helpt met lezen, kunt u laten zien dat lezen plezierig is. Als u lacht om iets wat u leuk vindt in een boek of tijdschrift, zal uw kind nieuwsgierig worden naar wat er staat. Lees leuke boeken voor, waarin u zelf plezier hebt. Als uw kind iets wil lezen wat nog te moeilijk is, help dan door voor te lezen.

 

Afbeelding11Leren lezen lijkt op sporten. Goed oefenen  en vaak oefenen maakt dat je er steeds vaardiger in wordt.Oefen samen met uw kind de woordrijtjes en de teksten van Leesrace welke hij van school meekrijgt. Door het vaak (meerdere keren per week) te herhalen zal het ook steeds beter gaan. En wat is er leuker dan samen de successen te ervaren en te delen. Ook wanneer het lezen al goed gaat wil uw kind dat graag laten zien en horen.

 

In de bijlage heb ik een aantal tips, adviezen en spelletjes beschreven. Op deze manier kunt u samen met uw kind bezig zijn met lezen en met taal. Belangrijk is steeds maar weer: ‘maakt niet uit WAT je leest, ALS je maar leest’ en ‘je moet het leuk vinden’.

Open de bijlage. Er staat vast iets bij wat jullie SAMEN leuk vinden.

Veel (lees-)plezier.             Samen leren lezen is leuker.