Kinderen en het Ontdekstation

21 februari 2017 | Hester Bax

Een aantal ouders is er geweest of heeft ervan gehoord, maar voor de anderen willen we ons via deze website presenteren. We hebben het over het Ontdekstation; een creatieve plek in Hal 79 in de Spoorzone, waar kinderen op een speelse manier kunnen ontdekken of ze wetenschap en techniek leuk vinden. Een ‘ontdekking’ die ze wellicht mee kunnen nemen in hun latere schoolkeuze.

Het Ontdekstation is sinds januari open en het heeft al heel wat jonge uitvinders over de vloer gehad. De ene keer met de hele klas in schoolverband, de andere keer met vriendjes of vriendinnetjes buiten schooltijd, want het Ontdekstation is ook buiten schooltijd te bezoeken. Bij voorbeeld op de woensdagen  tijdens de Uitvindersmiddagen of tijdens speciale themaweken.

In de vorm van workshops worden de kinderen uitgedaagd tot tal van leuke activiteiten: het maken van een eigen mini film, het bouwen van robots uit oude apparaten en het maken van balancerende beesten van piepschuim.  Daar blijft het niet bij. Zo is er begin maart de Minecraft Mania week.  Tijdens deze workshop bouwen kinderen hun eigen achtbaan met Minecraft (een soort lego spel voor  op de computer) en vervolgens kunnen ze zelf een ritje in de achtbaan maken, doordat we gebruik maken van een greenscreen. Voor de jongere uitvinders (4 tot 8 jaar) is er de Beestenbendeweek (15, 17, 18 en 19 maart ) waarin  alles in het teken staat van beestachtige knutselpret. Voor alle workshops buiten schooltijd geldt dat er altijd een (groot) ouder meekomt om de ontdekkingsreis samen met de kinderen te ervaren en hun te helpen bij de workshops. Voor meer informatie en aanmelden: www.ontdekstation.nl