groep 1-2a: leerarrangement 'het schoolplein'

8 juli 2015 | Hester Bax

In groep 1-2a zijn we bezig met het thema zomer. In dit thema besteden wij aandacht aan het buitenspelen op ons nieuwe schoolplein.

Vandaag hebben we hier een (kort) leerarrangement mee gedaan. De kinderen krijgen iets te zien of te doen wat ze nieuwsgierig maakt, hierdoor willen ze ermee aan de slag en op deze manier verwerven zij nieuwe (en versterken zij bekende) vaardigheden. Klinkt ingewikkeld? Helemaal niet hoor, juist leuk en uitdagend!

Het eerste wat de kinderen te zien kregen vandaag was het volgende:

IMG_4540

Kijk er maar eens naar! De kinderen mochten erop reageren. Siwar en Soraya wisten meteen wat het was: ons schoolplein! En Toufik legde ons uit dat het een plattegrond is. Wat dat betekent vertelde hij ook meteen, dat wat je ziet als je van boven kijkt! Knap hoor!

We kregen ook foto’s te zien en samen hebben we gekeken wat dat met elkaar te maken had. Een makkie natuurlijk; het waren de dingen die op ons plein te zien zijn. We hebben even gepuzeld, maar wisten toen precies wat waar op de plattegrond getekend is.

IMG_4550

We hebben gepraat over alles wat er te zien is en vooral waar alles is, maar toen wilden we toch echt aan het werk. De kinderen hebben zelf het materiaal gekozen dat ze nodig hadden en hebben een stuk van het plein, of soms zelf het hele plein, nagemaakt. Dat was een hele klus, maar het resultaat is prachtig. Vooral heel mooi om te zien tijdens het werken, waren  de ideeen die de kinderen met elkaar gedeeld hebben: we hebben wol nodig om de touwen van het klimrek te maken, we gebruiken een stuk van de echte foto’s, of we gebruiken zilverpapier voor de glijbaan.

IMG_4541 IMG_4542 IMG_4543 IMG_4544 IMG_4545 IMG_4546 IMG_4547 IMG_4548 IMG_4549

Een mooie samenwerking met een prachtig resultaat. Komen jullie eens bij ons in de klas kijken?