ETwinning conferentie Warschau

27 oktober 2018 | Monique de Lange

Wat een eer! Vlak voor de zomervakantie werd ik uitgenodigd door de Nederlandse afdeling van ETwinning om mee te gaan naar de conferentie in Warschau, omdat ik mee had gedaan aan de online webinar en meteen een succesvol project had opgezet zoals jullie in de gang kunnen zien. De kinderen van Red Castle hebben vorig jaar gecommuniceerd met verschillende Europese scholen.

Leren zonder grenzen, het is niet alleen onze visie, het is de visie die heel veel Europese scholen hebben. Afgelopen week was het zo ver; samen met 500 andere leerkrachten ging ik de grens over naar Polen om elkaar te leren kennen, daar met elkaar en van elkaar te leren, samen projecten te bedenken en te genieten van zoveel leuke activiteiten.

Waarom is ETwinning nu zo belangrijk? Zoals uit onderzoek en uit de praktijk is gebleken leren kinderen vooral van hun peers, kinderen van dezelfde leeftijdscategorie. Door kinderen de mogelijkheid te geven te communiceren met andere kinderen uit andere landen, met een andere cultuur en met andere ervaringen leren ze van elkaar. Cultureel erfgoed is het centrale thema van deze ETwinning conferentie. Door gezamenlijke projecten aan te gaan leren kinderen over hun eigen culturele erfgoed en dat van anderen. Ze leren samen te werken, te communiceren op allerlei verschillende manieren (post, Skype, mail, digitaal…..), ze leren trots te zijn op hun afkomst en ze leren dat de wereld aan hun voeten ligt en voor ze open staat; ze leren zonder grenzen.

Erasmus+ is het Europese programma dat er financieel voor zorgt dat dit leren zonder grenzen mogelijk is door subsidies beschikbaar te stellen. Wanneer je een goed idee voor een project hebt kan je subsidie aanvragen. Erasmus+ vindt het belangrijk dat het verschil tussen arm en rijk geen rol speelt bij internationalisering, iedereen zou gelijke kansen moeten krijgen, iedereen zou kwalitatief goed onderwijs moeten krijgen.

Wat heb ik hier nou eigenlijk gedaan? De eerste dag waren er meerdere lezingen over cultureel erfgoed en de avond eindigde met een grootse prijsuitreiking voor scholen die ETwinningprijzen hadden gewonnen. De volgende dagen waren er ontelbaar veel workshops om te volgen. Ik deed mee aan een workshop waar we ICTtools aangereikt kregen die goed bruikbaar zijn bij ETwinningprojecten. Daarop volgde een hele creatieve workshop met leuke ideeën om bij projecten te gebruiken voor jonge kinderen die nog niet kunnen lezen en schrijven. Toen volgde er een workshop die helemaal in mijn straatje paste; hoe je met drama en theater kinderen lessen kan geven over hun culturele erfgoed. De laatste ging over gamification, spelend leren, dat wat wij op Cleijn Hasselt graag en veel doen. Verder heb ik heel veel nieuwe mensen leren kennen, allemaal op zoek naar nieuwe ideeen, plannetjes, projecten en……. netwerken dus. En ja, ik heb genoten van deze prachtige stad, het luxe hotel waarin we mochten verblijven, het heerlijke eten, nieuwe collega’s. Kortom: wat een verrijkende reis!

Wat nu? We zullen de komende jaren meer en meer internationale projecten op gaan zetten, we beginnen klein, maar hopelijk kunnen we met ons enthousiasme dit laten groeien naar grotere projecten.