Er was eens….. basisschool Cleijn Hasselt

Basisschool Cleijn Hasselt is al jaren een begrip in de wijk en heeft een mooie geschiedenis, met een aantal naamsveranderingen. Lees hieronder alles over onze mooie geschiedenis.

Het prachtige schoolgebouw in de Hasseltstraat dateert van 1901 en is gebouwd als school voor lager onderwijs. Drie jaar daarvoor was de Hasseltse kerk neergezet. Op 26 mei 1901 vond de feestelijke opening plaats. Er waren toen maar vier groepen, alleen voor jongens.  De jongetjes kregen les van de fraters. De school heette toen ‘Jongensschool Sint Antonius’.

Vanaf 1911 kregen ook de meisjes les, van de zusters. Dat was in een apart gebouw aan de overkant van de straat, dat nu niet meer bestaat. Die school heette ‘Meisjesschool Sint Vincentus’. Pas zestig jaar later, in 1971, gingen de jongens en de meisjes samen naar school, in het huidige gebouw.

In 1968 is er in de school een grote brand uitgebroken, maar die kon gelukkig op tijd geblust worden. In 1975 werden de kleine speelzaal en de kleuterlokalen gebouwd. De kleuterschool en de lagere school waren toen nog aparte scholen. Pas in 1985 kwamen de kleuters er officieel bij en vanaf dat moment spreken we van basisschool Hasselt. In 2004 heeft het gebouw een grote opknapbeurt gekregen.

In 2006 fuseerde basisschool Hasselt met basisschool ’t Goirke. De school gaat sinds dat jaar verder onder de naam ‘basisschool Cleijn Hasselt’. Deze naam werd verzonnen door ouders en gekozen door leerlingen. Waar de naam vandaan komt? Cleijn Hasselt was de naam van het gebied tussen de Hasseltse Kapel, de kerk ’t Goirke en het kasteel van Tilburg (tegenwoordig het Stenen Kamerpark). Tegenwoordig heet dit gebied de parochie Hasselt. In het schoollied van onze school is een stukje geschiedenis te horen, maar kijk ook eens goed naar ons logo: hierin is het kasteel te zien!